Gyerekszoba, dekoráció

A gyerekszoba kialakítása izgalmas feladat. Másra van szüksége egy csecsemőnek és egy lassan tinikorba lépőnek, ezért a gyerekbirodalom berendezése és a cseperedő gyerkőc elvárásainak megfelelő átalakítás folyamatos változást és rugalmasságot kíván. A baba igényeit figyelembe vevő berendezés kiválasztása során igazán el lehet engedni a fantáziánkat. Ha a baba fürdetése, etetése, a szoba hangulatosabbá tétele, dekorálása, a világítás, az altatás, az önfeledt játék és tárolás kapcsán ötleteket merítenél, nézz szét nálunk!

Gyerekszobába illő bútorok és kiegészítők

A gyerekszoba a babák saját birodalma, amiben kellemesen és nyugodtan érzik magukat. Akár elkülönített gyereksarokban, önálló gyerekszobában vagy testvérekkel közös kialakításban gondolkodunk, a berendezésre érdemes kiemelt figyelmet fordítani. Kezdetben a kisbabáknak nincs szükségük nagy térre, a nap legnagyobb részét alvással töltik. Ilyenkor a megfelelő bölcső vagy a kiságy kiválasztása a legfontosabb, amit számos függő játékkal dekorálhatunk.

Idővel a pihenésen és a játékon kívül a tanulás is külön funkcióként jelenik meg a gyerekszobában, aminek külön helyre és bútorokra lesz szüksége, ezért érdemes ezzel előre tervezni. A játszószőnyeg jó pár hónapra megoldja a fejlesztés kérdését, később viszont már egy beltéri hintára lehet inkább szükség.

A szoba méretei és adottságai alapján különböző méretű és funkciójú ágyak közül lehet válogatni. A kiságy a gyerekszoba legfontosabb bababútora. Választhattok kisebb vagy egészen az óvodáskorig kényelmes méretű ágyat is, ami később átalakítható. Léteznek a pelenkázó komóddal egybeépített nehéz és utazásokra is magunkkal vihető könnyű ágyak, vagy később íróasztalként is funkcionáló többfunkciós kivitelek is.

Ezek a nehéz darabok sokáig meghatározzák a gyerekszoba hangulatát, ezért ilyen esetben fordíts különös figyelmet arra, hogy a falakat semleges színvilágú festéssel dekoráljátok, így bármilyen kiegészítő szín és textil élénk hangulatot tud bevinni a térbe és ezeket könnyebb is cserélgetni a gyerkőc aktuális kedvenceinek megfelelően.

Nézd gyerekszemmel a dolgokat

Ha a nagyobb bútorok megvannak, gondolkodjatok el a gyerekszoba stílusán, a harmonizáló színek, falmatricák és textilek összeválogatásán. Válassz a többi berendezéshez illő tárolókat és gyerekbarát lámpabúrákat, amik megadják a szoba alaphangulatát. Az összehang fontos, az egymással össze nem illő mintákkal, színekkel telezsúfolt helyiségben mi sem érezzük jól magunkat, hangulatunk pedig átterjed a kisbabára is, így tőle se várjunk mást.

A babaszobába mindenképp szükség lesz egy pelenkázáshoz használható felületre, ami köré megfelelő számú és mennyiségű tárolóhely is kelleni fog. A pelenkázáshoz szükséges apróságok és kiegészítők elhelyezését előrelátóan kell megtervezni, mert csak így lesz minden a kezünk ügyében. 

A gyerekszoba rendben tartása sem egyszerű. Ha nem szeretnéd, hogy a játékok szanaszét heverjenek, előre gondoskodj megfelelő számú szekrényes, polcos vagy stílusos nyitott tárolós megoldásról, ami elrejti az őskáoszt a kíváncsi szemek elől. A kellő mennyiségű tároló praktikus és dekorációnak sem utolsó.

Idővel érdemes beszerezni pár kedves mintával díszített fali akasztót, fiókos tárolót is, amikben elkülönítetten rendszerezhetjük a sok gyerekruhát és a játékokat is. Áruházunk babaszobai kiegészítőket felvonultató oldalain számtalan jópofa kiegészítőt találsz, amivel megszépítheted bármelyik gyerekszobát.